Stoppen met ademen

Zelfs nu de dood intrekt in zijn magere lijf en ik zoveel sterker ben dan hij aarzel ik om dichterbij te komen. Ik weet niet hoe hij zal reageren op mijn onverwachte beweging. Ik ben gespannen, mijn hart klopt hoog in mijn keel. Toch moet het nú gebeuren, nu hij zo kwetsbaar is.


Ik schuif zonder geluid dichter naar hem toe. Hij ligt daar met zijn ogen gesloten. De ondoorgrondelijke man. Ik heb nooit geweten wat hij nou echt voor me voelde. Wat hij dacht over mij. Mocht hij me? Keurde hij me af? Ik buig voorover en strek mijn arm. Ik pak zijn koude hand. Daar is het, ik heb het gedaan. Mijn hand heeft zijn hand gepakt. Hoe het verder moet weet ik niet. Ik durf niet te ademen. Dit zijn we niet gewend, dit aanraken. Zijn vingers spannen heel even aan, zo licht dat ik twijfel of het echt is. Gelukkig houdt hij zijn ogen dicht. Oogcontact én de handen vast zou teveel intimiteit zijn na die tientallen jaren van aanrakingsvermijding. Zijn vel ligt stug tegen mijn warme hand. Hij zakt dieper weg in zichzelf. Ik kijk naar hem. De dood gunt hem al lange adempauzes. Zijn lichaam heeft niet veel meer nodig.


Er valt niets af te lezen van zijn gesloten gezicht. Ik weet niet of hij zich bewust is van mijn hand op zijn hand. Of hij het prettig vindt of juist niet. Maar hij is daar, tussen zijn leerachtige vingers. Via dit onwennige gebaar stuur ik geluidloos mijn boodschap: “wat we elkaar ook hebben aangedaan, wat er ook gezegd en gebeurd is, het is allemaal goed. Alles is goed met ons”. We hebben samen nu niets meer te verliezen dan het verlies zelf.


Zijn doffe lichtblauwe ogen gaan open. Hij trekt zijn hand terug. Zijn ogen glijden een moment in die van mij. Eén seconde één op één. Adembenemend dichtbij. Dan richt hij zijn blik weer op zijn horloge. Voor de zoveelste keer deze middag. Op weg naar vier uur. Zijn zelf gekozen tijdstip. Zijn gekozen moment om afscheid te nemen, in slaap te vallen en zich in dat niemandsland langzaam of snel aan de binnendringende dood over te geven. Het is drie uur. Nog een uur.. 

door hetty omvlee 6 december 2024
Opeens besef ik dat ik een stap heb overgeslagen: Joost is heel jong, maar ook zijn ouders zijn nog jong! Hebben ze ooit een stervensproces meegemaakt?
door hetty omvlee 2 november 2024
De expertisecentra PostCovid: er komen hopelijk heel goede perspectieven voor patiënten! We kunnen alvast beginnen met iets anders... het slechten van de muur van onwetendheid en ontkenning
euthanasie bij uitzichtloos psychisch lijden
door hetty omvlee 27 oktober 2024
Euthanasie bij aanhoudend en onbehandelbaar ernstig psychisch lijden. Dit gebeurt nooit over één nacht ijs, nooit zonder jarenlange behandelingen en gesprekken. Maar als niets helpt, ondanks dat….
door hetty omvlee 11 oktober 2024
Met de blik strak vooruit neemt hij de bocht naar de stervensfase vrij scherp en behoorlijk laat.
door hetty omvlee 6 oktober 2024
ALS en de tranen van Robert. Snelle route van diagnose naar overlijden.
door hetty omvlee 30 augustus 2024
Vrijwilligers in het hospice. Onbetaald want onbetaalbaar!
door hetty omvlee 1 augustus 2024
Soms moet je een risico nemen en uitspreken wat je denkt dat hardop gezegd moet worden maar waarvan je niet zeker weet of het goed is. Ook of juist aan het sterfbed.
door hetty omvlee 1 juli 2024
Tegelijkertijd zoon, dochter, naaste van een patient zijn maar ook professioneel zorgverlener. Dubieuze dubbelrol.
door hetty omvlee 26 mei 2024
Ze vluchtte uit haar dictatoriale moederland met uitgezaaide kanker in haar tengere lichaam. Het ‘regime’ in haar land verbood haar de toegang tot behandelingen.
door hetty omvlee 2 mei 2024
Niet iedereen overleed in harmonie met naasten. Oude levenswonden genezen niet automatisch in de nabijheid van de dood...
Meer blogs om te lezen! >
Share by: