Optelsom

Indonesië 1946: hij is militair in de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog. Herinneringen zuigen meneer Pauw terug naar die vreselijke tijd. ‘s Nachts gaat hij naar beneden in de duster van zijn overleden vrouw. In die duster zoekt hij naar restjes van haar kalme bescherming tegen de onverdraaglijke herinneringen. Nu zij weg is komen de beelden terug, dag en nacht. Er is niemand anders met wie hij over zijn herinneringen wil praten.
“Niemand kan toch ooit begrijpen wat ik daar heb meegemaakt. Man tot man gevechten”... Hij zakt nog dieper weg in zijn bank. Ik sta er met lege handen bij. 

Oude mensen in de stilte van hun verlaten huis: ik vind dat moeilijk. Met enig fronsen bekijk ik op sociale media al die overheids -en buurtinitiatieven om eenzaamheid bij ouderen te bestrijden. Ik frons niet van de initiatieven zelf: er zijn veel mensen die opfleuren van het wekelijkse koersballen en de koffietafel en het is belangrijk om deze dingen aan te bieden. Ik frons wel van de hooggespannen verwachtingen van overheid en welzijnsorganisaties. Eenzaamheid bij ouderen is meer dan gebrek aan aanspraak. Het is een optelsom van het gemis van geliefden, gemis van betekenisvol zijn voor een ander, gemis van samenheid door een gedeelde geschiedenis en vaak ook ‘het allemaal wel gezien hebben’. Die eenzaamheid bestaat door alles heen. Misschien heeft deze eenzaamheid een functie: ons helpen het naderende einde te accepteren. Misschien moet je om vrede te hebben met de dood uitkijken naar het einde omdat je dan verlost bent van je eenzaamheid, of van een andere zwaar gewicht. Hoe kan je anders je hele leven loslaten?
Het is belangrijk dat zorgverleners en welzijnswerkers zich inzetten om sociaal isolement te bestrijden. We moeten zoveel mogelijk mensen laten voelen dat ze meetellen, dat hun bestaan er toe doet en opgemerkt wordt. Dat is een haalbaar doel. Maar eenzaamheid bestrijden? Die optelsom van gemissen? Ik denk dat die levenslaag vaak onbereikbaar is voor hulp. 

Ik zie het bij meneer Pauw. Vorige week vroeg hij zijn kinderen bij zich en stopte vervolgens met eten en drinken. Ze bleven samen tot aan zijn overlijden. Meneer Pauw was geliefd en zeker niet sociaal geïsoleerd. Maar eenzaam was hij wel, in zijn herinneringen en zijn gemis. En daar kon niemand hem bij helpen. Met lege handen erbij staan en dat verdragen: meer kan je soms niet doen. 


door hetty omvlee 6 december 2024
Opeens besef ik dat ik een stap heb overgeslagen: Joost is heel jong, maar ook zijn ouders zijn nog jong! Hebben ze ooit een stervensproces meegemaakt?
door hetty omvlee 2 november 2024
De expertisecentra PostCovid: er komen hopelijk heel goede perspectieven voor patiënten! We kunnen alvast beginnen met iets anders... het slechten van de muur van onwetendheid en ontkenning
euthanasie bij uitzichtloos psychisch lijden
door hetty omvlee 27 oktober 2024
Euthanasie bij aanhoudend en onbehandelbaar ernstig psychisch lijden. Dit gebeurt nooit over één nacht ijs, nooit zonder jarenlange behandelingen en gesprekken. Maar als niets helpt, ondanks dat….
door hetty omvlee 11 oktober 2024
Met de blik strak vooruit neemt hij de bocht naar de stervensfase vrij scherp en behoorlijk laat.
door hetty omvlee 6 oktober 2024
ALS en de tranen van Robert. Snelle route van diagnose naar overlijden.
door hetty omvlee 30 augustus 2024
Vrijwilligers in het hospice. Onbetaald want onbetaalbaar!
door hetty omvlee 1 augustus 2024
Soms moet je een risico nemen en uitspreken wat je denkt dat hardop gezegd moet worden maar waarvan je niet zeker weet of het goed is. Ook of juist aan het sterfbed.
door hetty omvlee 1 juli 2024
Tegelijkertijd zoon, dochter, naaste van een patient zijn maar ook professioneel zorgverlener. Dubieuze dubbelrol.
door hetty omvlee 26 mei 2024
Ze vluchtte uit haar dictatoriale moederland met uitgezaaide kanker in haar tengere lichaam. Het ‘regime’ in haar land verbood haar de toegang tot behandelingen.
door hetty omvlee 2 mei 2024
Niet iedereen overleed in harmonie met naasten. Oude levenswonden genezen niet automatisch in de nabijheid van de dood...
Meer blogs om te lezen! >
Share by: